Mediabestand

Oestercultuur

Vissersschip is bezig oesters te vangen in de Oosterschelde met een kor. In speciale percelen, de oesterputten, worden de oesters weer uitgezet. Als ze volgroeid zijn worden ze opgeschept, en aan de wal door vrouwen gesorteerd en schoongemaakt. Klaargemaakte oesters op een bord.

Meer

00.00 Scheepje drijvend in baan op de golven weerspiegeld maanlicht 00.03 Vissersscheepje drijvend op spiegelgladde Oosterschelde 00.09 Twee bemanningsleden stappen uit langszijliggende vlet aan boord waarna de vlet aan het achterschip wordt vastgemaakt 00.19 Vlet zwalkt van stuur- naar bakboord in het kielzog van het vissersscheepje 00.25 De Z.E. 31 (Zierikzee 31) draait bakboord uit 00.31 Het kielzog van het schip 00.35 De korren worden over de achtersteven buitenboord gehangen 00.39 Kor verdwijnt onder water. Drietal kabels loopt schuin achter het schip het water in 00.44 De eerste korren worden aan boord gehaald, op het dek leeggestort en weer terug in zee gegooid 00.59 Op het dek uitgestorte oesters en een kor, die geleegd en terug in zee gezet wordt 01.06 De achtersteven met de in zee lopende kabels van het vistuig. Het schip draait naar bakboord 01.13 Kor wordt binnengehaald en op het dek leeggestort 01.19 De vissers scheppen de gevangen oesters op een hoop 01.26 Kor wordt opgehaald, leeggestort en terug in zee gezet 01.36 Terwijl de bemanning de oesters op een hoop scheppen zet het schip koers naar de haven 01.46 Vissers hijsen het grootzeil en beleggen het hijstouw op de mast 01.56 Het snel varende scheepje 02.01 De schipper gekleed in oliegoed met zuidwester, rechterhand aan de schoot en linkerhand aan de helmstok 02.07 Een kor wordt overboord gezet 02.10 Tweetal vissers palmt het touw waaraan de kor bevestigd is in, trekken de kor aan boord, en legen het vistuig 02.37 De vangst bestaande uit van de putten geschepte oesters, zeesterren, krabben en andere schelpdieren 02.42 Opnieuw wordt een kor geleegd en overboord gezet 02.45 Het scheepje op weg naar de haven. Het fokkezeil valt 02.48 De haven van Yerseke 02.52 Het scheepje vaart de haven binnen waarbij het grootzeil gestreken wordt 03.00 Een motorschip zoekt een plaatsje om af te meren 03.06 Een viskotter voor de wal waarop de loopplank wordt uitgelegd 03.11 De vangst wordt in rieten manden geschept, die op de wal worden getrokken en door een vrouw met een platte kruiwagen worden afgevoerd 03.27 Vrouwen kruien de kruiwagens de sorteerloods binnen, zetten de manden bij de sorteertafels en nemen de lege manden weer mee 03.37 Mannen sorteren de oesters op de lange tafel (noot 1) 03.51 Vrouwen voeren volle manden aan en nemen lege mee terug naar de kade 03.55 Detailopname van volwassen oesters 03.58 In razendsnel tempo sorteren meisjes de oesters 04.06 Zorgvuldig worden de consumptie-oesters in een houten kuip gevlijd 04.16 Het inkuipen. Twee vrouwen selecteren de oesters op de tafel en geven ze aan inpakker die ze in een vat doet 04.22 De laatste laag oesters waar bovenop een bos zeewier komt waarna de deksel met een basculegewicht klem in het vat geslagen wordt 04.34 Het vat gereed voor verzending 04.36 Overzicht van de binnendijkse oesterputten bij Yerseke 04.55 Man met kruiwagen komt aanlopen 05.04 Hij stort een mand met oesters leeg op een roosterbak waarna de oesters gelijkmatig over de bak verdeeld worden 05.16 Achter elkaar lopend kruien de mannen volle manden naar de putten 05.21 Een roosterbak wordt in een put neergelaten 05.26 Herhaling van t.c. 04.55-05.04 05.31 Ophalen van een roosterbak 05.44 Legen van manden met oesters in een roosterbak 05.59 Onafgebroken kruien de mannen volle manden naar de putten 06.01 Met een bezem worden de oesters verdeeld over de bak 06.05 Overzicht van de volle met consumptie-oesters gevulde naast elkaar opgestelde roosterbakken 06.15 Twee meisjes in Zeeuwse klederdracht en met hoge lieslaarzen aan begeven zich in een oesterput en reinigen met bezems de bodem waarna een man zich bij hen voegt 06.33 Twee andere meisjes plaatsen een mand in het bassin die door de man volgeschept wordt evenals een mand die door de twee eerste meisjes wadend door de put naar de kant gebracht wordt 06.59 Het tweede stel meisjes torst een mand tegen een dijkje op naar een voor de wal liggend schip 07.06 De twee Zeeuwsen in hun lieslaarzen brengen een volgende mand uit de put naar de kant. De anderen brengen de mand naar het scheepje en keren met een lege mand terug 07.25 Het gelaarsde stel poseert in het bassin 07.30 Detailopname van een oesterschelp 07.34 Tekst : Deze schelp houdt drie grondstoffen in zich: Tandpasta, kippenvoer, plombeersel voor het gebit 07.38 Beeld : Met een mesje wordt het witte oestervlees aan de binnenkant verwijderd 07.43 Tekst : Een 5 Jarige Familie : Van Overgrootvader tot Kleinzoon 07.48 Beeld : Een vijftal oesters in opeenvolgende leeftijd nrs. 1 tot en met 5. Door trucage wordt het inwendige zichtbaar 07.56 Tekst : In het zuiden gebruikt men de oester, zoals zij is, ongebaard (noot 2) 07.59 Beeld : Een oester compleet met baard 08.02 Tekst : Wij Nederlanders eten de oester zonder baard 08.07 Beeld : Met een mesje wordt de baard losgesneden en verwijderd waarna het vlees in de schelp gekeerd wordt 08.19 Een bord vol met oesters in de schelp. Een citroen wordt boven de oesters uitgeknepen, peper wordt toegevoegd en een vorkje gereed gelegd 08.41 Tekst : Bon appetit 08.44 EINDE

Maker:
Haghefilm / Willy Mullens - Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Publicatiedatum:
1 januari 1923
Lengte:
08:46

Meer

Type:
video
Oorspronkelijke drager:
 
Gebruiker:
Petux Petuxovich Petuxov
Tags: